Barış Kültürü ve Eğitimi Çalıştayı

Eğitimin ailede ve okulda başladığı düşüncesinden yola çıkarak hazırlanan “Barış Kültürü ve Eğitimi” çalıştayı ile bireyin barış kültürü kavramını içselleştirmesini sağlamak, çocuklarımızın ve gençlerimizin çatışmalarla başa çıkma yöntemleri konusunda bilinçlendirmek, sorunlarına barışçıl çözüm yolları ile yaklaşmalarını sağlayacak algının geliştirmesi amaçlanmıştır.

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür VakfıBoğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BEUAM) ve Hümanist Büro’nun işbirliği ve Av. Betül Onursal’ın koordinatörlüğünde, 11 Mayıs 2012 tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya YEKÜV Başkanı Av. Gülbin Sözen, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Prof. Dr. Güzver Yıldıran, BEUAM Müdür Yardımcısı Nur Bekata Mardin katılım sağladı.

Çalıştayda, Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı “Barış Kültürü ve Destek Sistemleri”, Yrd. Doç. Dr. Mine Göl Güven ve Maggie Pınar “Barış Kültürü ve Eğitim Ortamları”Dr. Gamze Sart ve Aylin Vartanyan ise “Barış Kültürü ve Eğitim Müfredatı” konularında sunum yaptılar. Çalıştay sonunda Prof. Dr. Üstün Ergüder mevcut durum ve yapılması gerekenler üzerine bir değerlendirme yaptı.

Çalıştayı takiben YEKÜV Sorumlu Müdürü Işın Özdemir tarafından hazırlanan ve tüm konuşma ve sunumları içeren “Barış Kültürü ve Eğitimi Çalıştayı” kitabı Mart 2013’te Elite World Otel Taksim’de gerçekleştirilen basın toplantısı ile basın mensupları ve kamuoyuna duyuruldu.

Barış Kültürü ve Eğitimi Çalıştayı kitabı Mardin Meydanbaşı Çatom kadınlarına destek olmak amacıyla, onların elleriyle işlediği ve sınırlı sayıda özel olarak yapılan el emeği göz nuru zeytin dalı oya iğneleriyle birlikte basın mensubu ve katılımcılara Barış Elçisi olmaları dileğiyle armağan edildi.

Barışın erken yaşlarda kazanılan bir davranış biçimi olduğundan hareketle  ilk ve ortaöğretim müfredatında “Barış Kültürü ve Eğitimi”nin seçmeli ders olarak yer almasını ve tüm eğitim sisteminin barış kültürü ilkeleri doğrultusunda geliştirilmesini öneriyor olması bakımından önem teşkil eden kitapta Milli Eğitim Bakanlığı ve STK’lar dışında birçok akademisyenin yorumları da yer almaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir